Založ si blog

TO SME MY (No. 2)

(1) COVID. Počet pacientov, mŕtvych, infekčných   …… nám nenormálne rastie. Čakanie na „správy“ v médiách sa mimoriadne zužuje hlavne na správy o číslach, koľko ľudí ochorelo, zomrelo, v akej farbe je ktorý okres mesto, štát, štáty, na pandemické opatrenia, čo môžeme a čo nemôžme…. A potom znovu – každá strana, každý takzvaný odborník sa  vehementne vyjadruje, politizuje – v podstate o nepodstatných veciach. Aj preto, že média sa dosť zameriavajú práve na vyjadrenia  všetkých možných laikov. A nie odborníkov. Ja som presvedčený, že úplne rovnaké správanie, besnenie, by bolo na Slovensku, nech by bol pri moci Hlas&Smer, alebo Kotleba&Hlas&Smer. A či sem-tam vyskočí  s nejakou múdrosťou fico, pelegrino, matovič, sulik, alebo kotleba je úplne,  ale úplne jedno. Nech by bol na mieste terajšej opozície  hocikto z vyššie menovaných, všetci by robili kopu chýb a vždy by akákoľvek opozícia rovnako nadávala na koalíciu. Alebo si máme myslieť, že by to bolo inak?  Ani jeden štát nemá pandémiu pod kontrolou – nikde na svete. To si fakt myslíme, že Hlas&Smer by boli na Nobelovú cenu za ochranu pred pandémiou? To sme takí naivní? Pri tom všetkom je zároveň fakt ten, že voľby na jar v minulom roku boli, nie o pandémii, ale o tom, či sme ochotní zmeniť charakter tohto štátu, alebo nie. A výsledky jasne dokázali, že chceme. A zároveň dokázali, že s tými, ktorí prehrali voľby – s tými by sme nič, nikdy, nikde  nedokázali. A tretia možnosť nebola. Nebola!  Či to dokážeme s týmito – to ešte nevieme, pre nepredpokladanú pandémiu, ktorá v takom rozsahu nebola možno aj pól tisícročia (myslím po celom svete a aj pri takej úrovni zdravotnej starostlivosti, aká je dnes – bez nej by určite bolo viac miliónov obetí, ako pred sto rokmi).  A ešte nie je koniec.  Ešte na záver tejto témy:   Všetko, čo je dnes,  je zrkadlový obraz  hlavne dvoch sviatkov – VIANOCE   a SILVESTER/NOVÝ ROK. A snehovú guľu sme si z veľkej časti spustili sami.  Nie akási vláda. Sami. Oslavy, nákupy, stretnutia …..  a teraz si môžeme povedať, hovoriť, akí sme zodpovední.

(2) LUČANSKÝ. V podstate teraz môžem konštatovať, že za zachoval ako správny chlap.  V živote, v posledných rokoch urobil zrejme chybné,  rozhodnutie, aj keď si myslím, že Smero&Hlas zvolil práve takú taktiku, ktorá jeho – profesionálneho policajta dokázala nalomiť  na  ich štátnu politiku.   Aj keď to určite  nebola ani zďaleka iba jeho vina, že sa zaplietol s Hlas&Smerom a naskočil na ich systém života v štáte – vyriešil to naozaj ako chlap.  Vedel, pochopil, že pochybil, že sa tak zaplietol, že si  definitívne pokazil povesť a rovnako, ako ozajstní generáli po  prehratých bitkách  všade na svete – vyriešil to tak, že my obyčajní vojaci by sme na to nemali odvahu. Zachoval sa ako správny generál a  v určitom momente   zvolil taký krok, ako zvolil. To, že to kdekto dokáže zneužívať – to potom sú tí politici, ktorí mu vlastne k tomu pomohli a ktorí nikdy v živote nebudú mať odvahu zachovať sa ako  generál.. A naivní sú voliči, ktorí uveria bársakej somárine a konšpirácii.

(3) Politické diskusie. Médiá.  – všetko to, čo je v tejto ohromne komplikovanej dobe, je to zo strany  médií  v mnohých prípadoch iba  zahmlievanie skutočnosti , tak aby poslucháč, divák mal dojem, že ešte má význam  pozerať, počúvať kdejaké reality show.  Ďalej. Rôzne diskusné relácie robia  z občanov nesvojprávnych ľudí a vťahujú divákov do – v súčasnej dobe nezmyselných diskusných klubov, relácií, v ktorých vystupujú politici, ktorí nemajú k daným témam čo odborné povedať. Čo by možno mali riešiť?

Napríklad:

  • čo je zbabrané v rezorte pôdohospodárstva – a čo sa nerieši, alebo rieši zle a treba vyvodiť zodpovednosť. A je jedno voči komu. Alebo je to choroba prenášajúca sa z ministra na ministra?
  • Totálne zbabraná stavba tunela Višňové  a kto by mal niesť zodpovednosť. Kto si neplnil svoju povinnosť?
  • Totálne manažérsky zbabrané zo strany štátu postup dostavby Mochoviec.  Kto to zbabral. Kto za štát?
  • Problém súvisiaci s ŠHR (štátne hmotné rezervy) je  doslova primitívny. Vrátane toho, ako sa obhajuje.
  • Diaľnice, železnice, kdejaké ESO na vnútre, tendre, čerpanie eurofondov….

A to všetko sú miliardy, ktoré teraz nemáme. Podľa výsledku škôd – zavinenie zopár ľudí by malo obrazne  vys..ť. A práve tu je kameň úrazu. Médiá nemajú o skutočné spoločenské problémy záujem. Alebo to nevedia, alebo nechcú.

Máme jednu obrovskú výhodu ako štát.  My máme extrémne veľa možností doslova okopírovať  všetko dobré z iných štátov. My ich nemusíme tvoriť a vymýšľať. A napriek tomu nie sme schopný sa nastaviť      – my kopírujeme to najhoršie z toho, čo tam je. A my všetci to tolerujeme. Naše chcenie pozorovať  a ovplyvňovať sa spormi dvoch politických strán, hier, názorov nabralo nenormálne rozmery, ktorý pripomína bežnú zábavu v psychiatrickej liečebni.    

(4) BIATHLON, ako výkladná skriňa slovenského športu.  Od samého začiatku. Prišla pani Kuzmina a zväz začal orgie.  Odišla Kuzmina – a odrazu zisťujeme, že  v tomto zväze „skapal pes“. Zväz mal kopu možností využiť situáciu na masívny rozvoj tohto športu.  Vidíme že naozaj „skapal pes“.  Štát dal peniaze na Osrblie. Načo slúži? Alebo bol už problémový aj výber tohto strediska? Vidíme, pokiaľ si nedávame typické slovenské okuliare, že reprezentácia už nie je reprezentácia, ale cestovná kancelária.  Tréningy nie v Osrblí, ale v rakúskom Obertiliachu, alebo aj kdekade po svete. Popri pani Kuzmine sa vytiahlo kopa funkcionárov, ktorí si užívajú plody bývalej ruskej biatlonistky. Odrazu sa úplnom inom svetle ukazuje aj odchod trénera Bajčičáka.  Podľa doterajších výsledkov odišiel určite pre alibistické a lenivé správanie fialiek, zväzu a trénerského tímu. Nie je opodstatnená žiadne výhovorka – a na MS vzhľadom na prerušenie prípravy budú pripravené ešte slabšie. Pretože konkurencia sa pripravuje tvrdo a neustále preteká. Dievčatá aj tréneri si iba vybrali oddychový čas, aby ešte mohli vegetovať za štátne peniaze   a oddialiť  posledný škaredý výsledok tohto roku. A potom bude ako bude. Dovtedy sa znovu niečo vymyslí.  Ochorenie na Kovid – odrazu vraj  „vtedy“ oni ochoreli.  Čitatelia, rovnako, ako aj kopa iných  neveria, že boli „kovidové“.  Chýba dôkaz. Po niekoľkých týždňoch sa im podarilo vymyslieť výhovorku, ktorú ako 100% akceptujú iba niektorí čitatelia – a možno si ju vymyslel zväz. V opačnom prípade je to úplná vina funkcionárov. Takto zbabrať jedno športové odvetvie! Problém je, ako je zvykom  – zlé plnenie si povinností a zodpovednosti. A tréneri a funkcionári sú zato plne zodpovední. svoj diel má však určite aj štát. Pred pár dňami  keď išli zase „údajne na prípravu“ do Obertiliachu, Pavlína  sa v nejakom rozhovore v TV vyjadrila, že  náplňou bolo iba si trochu  zalyžovať, zregenerovať.   Zlé, zlé, zlé tréningové správanie trénerov, že to dovolili,   zlá  robota pretekárok, aj pretekárov  že  na túto cestu do pekla sa úmyselne dotlačili.   Zdá sa, že akýkoľvek svetový výsledok v športe u nás nikdy doteraz nebol využitý. Či už myslíme Sagana, Zuzulovú a Vlhovú, alebo niekoho iného.

Na záver ešte jednu myšlienku na športovú tému:

Jamajka bola do doby kým sa objavil Bolt iba takou, no, „zbytočnou republikou“. Rum a reggee.  Vďaka menu Bolt tam odrazu celý systém športu vyzerá inak. A Boltove zlaté medaily sú iba polovicou medailí Jamajky. Oni to vedeli urobiť. My to takýmto spôsobom nebudeme vedieť nikdy.  

Fico, Fico, Fico

10.04.2022

Tragická a zároveň úplne bláznivá doba. Alebo chorá. V 21 storočí!? Vymyslieť a zdôvodniť tak primitívne vojnu v cudzej krajine dalo Džingischánovi z Kremľa určite zopár mesiacov, alebo rokov. Vojnu, ktorá svojim charakterom patrí na periférie vojen aj v takzvaných biednych (od slova bieda) krajinách. Systémom ničenia všetkého, likvidácie územia [...]

Že vraj sme takí. Sme národ!?

06.03.2022

Dočítal som nejakú knihu o niektorom národe v Európe. A po menšom uvažovaní som prišiel k názoru, že je to vlastne jedno o aký národ ide a v Európe je národov pomerne dosť. A zatiaľ sa ukazuje, že národ sa vyznačuje niečím, čo už popísali mnohí. Je pravda, že národ sa na začiatku a možno aj na konci charakterizuje jazykom. Rečou, ale čo potom? Ako sa [...]

Táto doba a my. Ideály komunizmu sú v ri..

26.02.2022

Jeden z množstva čísel o druhej svetovej: na Slovensku boli „páni“ príslušníci Hlinkovej gardy, ináč gardisti. Čo všetko robili nie je teraz dôležité. Jedno chcem. Slovensko bolo vlastne vo vojne, proti Rusku, proti židom, aj proti vlastným občanom. Ich charakter ukazuje fakt, že na front, kde by museli bojovať so seberovnými nikdy, opakujem nikdy nešiel ani jeden [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 31764x
Priemerná čítanosť článkov: 2443x

Autor blogu

Kategórie